2019. évi Fekvenyomó Európa Bajnokság összefoglaló
Írta: Neszveda.Tamas, 2019-08-21 08:42

Masters, Sub-Junior, Junior & Open categories

07. – 10. of Aug 2019

 

In Hamm, Luxemburg

 

 

2019-es év augusztusban megrendezett RAW utánpótlás Masters és nyílt kategóriában Fekvenyomó Európa-bajnokság értékelése. Masters utánpótlás és nyílt szempontból:

Ezen a Európabajnokságon 27 nemzet vett részt,  közel 300 nevezés érkezett.

Alapvető célunk, hogy a MERSZ által delegált versenyzők a lehető legeredményesebben végezzenek a versenyen.

A magyar küldöttséget négy nemzetközi bíró is elkísérte a verseny helyszínére: Baján János, Fehér Imre, Musztafa Imre és Rónaszéki András.

 

Masters kategória:

Petróczki Magdolna M2 52kg:  Jó erőben és jó hangulatban érkezett a versenyre, nevezés alapján az ezüst éremre volt lehetőségünk.

Kezdőfogását könnyen teljesítette 70 kg-on, utána második fogásra 5kg-os emelés sem okozott problémát a sportolónak. Harmadik kísérletre 77.5-kg is sikeres volt.

Három érvényes fogással az ezüst érmet szerezte meg.

 

 

Horváth Tibor M3 +120kg: harmadik nemzetközi versenyére jól felkészülve, bizakodva érkezett a helyszínre. A cél az Európa bajnoki cím megszerzése volt.

A cél elérése érdekében az volt a stratégia, hogy minden kör végén a német versenytársa után következzen, ezt segítette az, hogy Tibor sorszáma nagyobb a testsúlya pedig kisebb volt.

Kezdőfogása 130 kg-on nem okozott problémát a sportolónak, második fogásra 132.5 kg-on is sikeres gyakorlatot mutatott be. Harmadik körben a német vetélytársának 140kg-os kísérlete sikeres volt, így Tibinek ezt a súlyt kellett megoldania, amit meg is tett, így az Ő nyakába akasztották az aranyérmet!

Tibor Európabajnokként hagyta el a helyszínt!

 

Masters I kategória kezdete előtt reklamációt kaptunk Nagy Rita (72kg) sportolónkkal kapcsolatban, így az Ő nevezését törölték.

A Masters I női csapat célja egyéniben négy érem és csapatban - még megfogyatkozva is – az első hely megszerzése.

A négy hölgy közül hárman a nyílt kategóriában is érdekeltek, ezért a versenyen arra is figyelni kell, hogy maradjon tartalék a következő megmérettetésre.

Nyers Mónika (52kg) M1: Az elmúlt időszak nem kedvezett a sportolónak, ezért óvatos első napot terveztünk. Kezdőfogásra 75 kg-ot terveztünk, mivel Lengyel ellenfele 80kg-os kezdés mellett döntött, így szükségesnek láttuk a kezdőfogás módosítását 82.5kg-ra. A sikeres gyakorlat után csak arra kellett figyelni, hogy mindig Mónika legyen az utolsó nyomó. Ezért második fogásra kikért 87.5kg-ot könnyedén teljesítette. Harmadik gyakorlatra nem volt szükség, mivel anélkül is sikerült megnyerni a versenyt.

Mónika Masters I kategóriában Európa bajnoki címet szerzett és abszolút kategóriában második helyen zárt.

 

Salamon Erika (57kg) M1: Jó formában érkezett a helyszínre, az elvégzett edzésmunka alapján elérte Raw-ban azt az erőszintet, amit pár évvel ezelőtt EQ versenyeken tudott.

Kezdőfogása 90 kg-on bebiztosította az Európa bajnoki címet, második fogása 97.5kg-on szintén sikeres volt, ezzel M1 abszolút kategóriában jó esélye lett az abszolút bajnoki címre. Harmadik kísérlete 103kg-on Világcsúcs kísérlet, ezúttal nem sikerült.

Erika megvédte Masters I kategóriában Európa bajnoki címet és ismét Abszolút Európa bajnok lett M1-ben.

 

Lója Krisztina (63kg) M1: Az előző nemzetközi versenyén a három gyakorlatból egy volt sikeres, ezt mindenképpen túl kell szárnyalni. A sportoló teljesítménye rendkivül fontos volt hiszen a négyfősre csökkent csapat tagjaként  rajta nagyban múlt a csapatgyőzelem.

Krisztina tudatában volt ennek a tehernek. Kezdőfogása 70 kg-on sikeres volt, ezután következett a 77.5kg, ami szintén sikeres volt. Ezzel bebiztosította a negyedik helyet, harmadik kísérlete 80kg-on sajnos nem sikerült. Krisztina rendkívül fontos pontokat hozott a csapat számára, köszönet érte.

Krisztina negyedik helyen fejezte be a versenyzést.

 

Lombosi Melinda Dr. (+84) M1: Nála különösen igaz, hogy az Open verseny az igazi kihívás számára, a Masters Európa bajnoki cím megszerzése egy kötelező győzelem.

Kezdőfogásától kezdve végig könnyedén és magabiztosan versenyezve 110 kg -115 kg -120 kg, fölényesen nyerte az Európabajnokságot M1 korosztályban.

Melinda Masters I kategóriában Európa bajnoki címet szerzett.

 

Csapatversenyben a M1-es nők megnyerték az Európabajnokságot.

 

Férfi mezőny:

Három férfi M1-es sportolónk sérülés miatt visszalépett a versenyzéstől: Zakor Tibor, Deres Zsolt, Berke Lóránd.

 

Karacs Péter Elek (74 kg) M1: Egyéni cél a Masters kategóriában új Magyar csúcs beállítása. Kezdőfogása 140kg-on sikeres volt, második fogásra a 145kg (új M1 magyar csúcs) nem sikerült, de harmadik körben Péter javított, így sikerült 145kg-on beállítania egy új Magyar csúcsot.

Péter az ötödik helyet szerezte meg az Európabajnokságon.

 

Schauer Kornél (120kg) M1: Egyéni cél az Európa bajnoki cím megszerzése, kisebb sérülések ellenére jó hangulatban érkezett a helyszínre.

Ismét a Cseh sporttárssal kellett megküzdeni a Masters bajnoki címért, Kornél testsúlya és sorszáma is  kisebb, volt a Cseh sporttársnál.

Kezdőfogása 215kg-on sikeres volt, ezután a második fogás 222.5kg-on ismét sikeres gyakorlat, erre a Cseh sporttárs válaszolt 225 kg-val.

Harmadik fogásra Kornél 227.5 kg-on M1 Európacsúcsot kísérelt meg a győzelem érdekében, ami sajnos 2-1 arányban nem sikerült.

Kornél az ezüstérmet szerezte meg az Európabajnokságon.

 

Utánpotlás:

 

Ifjúsági kategória:

 

Sallai Eszter (84kg) Ifi: Első nemzetközi versenye volt a sportolónak, előzetes nevezés alapján aranyérem volt várható.

A kezdősúlyok alapján az Ukrán sportoló kezdett a legmagasabb súlyon. Eszter kezdőfogása 75 kg-on sikeres volt, az Ukrán sportoló technikai hibát vétett, így érvénytelen lett a gyakorlata.

Második körtől már csak arra kellett figyelni, hogy Eszter mindig az UA sportoló után következzen – ezt elősegítette a nagyobb sorszáma – a magyar sportoló 82.5 kg-on sikeres gyakorlatot mutatott be, majd harmadik fogásra 87.5kg beállított egy új magyar ifjúsági rekordot és ezzel megnyerte az Európabajnokságot!

Sallai Eszter Európa bajnoki címet szerzett ifjúsági kategóriában.

 

Junior kategória:

Tatár Sándor (74kg) Jun: Jó erőben érkezett a helyszínre, a bemelegítés során minden rendben ment, kezdőfogását 140 kg-on sikeresen teljesítette, második fogásra 147,5kg-os kisérlete nem sikerült. Harmadik körben sem tudott javítani a sportoló.

Sándor a nyolcadik helyet szerezte meg az Európabajnokságon.

 

Véró Alex (+120 kg) Jun: Utolsó éves juniorként címvédésre készült a sportoló, kezdő fogása 215kg-on messze a legmagasabb volt, ami nem okozott gondot a sportolónak. Második fogásra 222.5 kg-on szintén sikeres gyakorlatot mutatott be. Harmadik kísérlete 227.5kg-on szintén sikeres volt, ami  új magyar junior csúcs is egyben.

Véró Alex Európa bajnoki címet szerzett junior kategóriában.

 

Open kategória:

 

Nyers Mónika (52 kg): Ez volt a második versenynap a sportoló számára, az éremszerzés kötelező célként volt megjelölve. Kezdőfogása 87.5kg-on sikeres volt, második fogásra 95kg szükséges volt annak érdekében, hogy versenyben maradjon az Európa bajnoki cím megvédéséért. A kísérletet sikeresen teljesítette. Harmadik körben a legkisebb teljesítendő feladat a 100kg volt, amivel még esély adódott a bajnoki cím megvédésére, de ez nem sikerült. Így Mónika a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

Nyers Mónika Európa bajnoki bronzérmet szerzett Open kategóriában.

 

Salamon Erika (57kg): Ez volt a második versenynap a sportoló számára, az éremszerzés elérhető cél a formája alapján. Erika kezdőfogása alapján harmadik helyen volt, a feladat az volt, hogy végig ebben pozicíóban maradjon, vagy lehetőség esetén előrébb lépjen. A 95kg után a 97.5kg is sikeres volt, harmadik kísérlete 105kg-on M1 Világcsúcs kisérlet volt annak tudatában, hogy a dobogó már megvan ez sajnos nem sikerült.

Salamon Erika Európa bajnoki bronzérmet szerzett Open kategóriában.

 

Palágy Zsanett (63kg): Papírforma alapján az ezüstérem megszerzése volt a cél, ezt nehezítette a felkészülés végén beszedett betegség. Ennek megfelelően biztos kezdőfogás mellett döntöttünk 107.5kg-on ami sikeres volt, ezután végig arra kellett figyelni, hogy védjük az ezüstérmet, ennek érdekében először a 110kg-on kellett sikeres gyakorlatot bemutatni. A harmadik körben az ezüstérem tudatában 115kg-on bemutatott  gyakorlat koncentráció hiánya miatt nem sikerült.

Palágyi Zsanett Európa bajnoki ezüstérmet szerzett Open kategóriában.

 

Kovács Eszter (72kg): Testsúlya a mezőnyben a legalacsonyabb volt, kezdőfogása 95 kg-on sikeres, ezután második kísérletre  102.5kg-on rontott. Harmadik körben javított ugyanezen a súlyon.

Kovács Eszter hatodik helyet szerezte meg Open kategóriában.

 

Olajos Tünde (84kg): 90 kg-os sikeres kezdőfogás után második fogásra 95kg-on is sikeres gyakorlatot mutatott be, harmadik kisérlete 100kg-on nem sikerült.

Olajos Tünde nyolcadik helyet szerezte meg  Open kategóriában.

 

Szabó Ágnes (+84kg): Komoly vállsérülés mellett végezte el a felkészülését a többszörös Európa- és Világbajnok sportoló. Kezdőfogása megfontolt 135kg sikeres volt, ezután második fogásra választott 142.5kg is teljesült. Harmadik kísérlete 148kg-on új Európarekord - szintén sikeres volt. Ez az eredmény a végelszámolásnál a második helyre volt elég.

Ágnes ezüstéremmel zárta az Európabajnokságot.

 

Lombosi Melinda Dr. (+84kg): Második versenynapjára bomba formában érkezett, határozott céllal, miszerint Ő lesz az Európabajnok! Ennek megfelelően a legmagasabb kezdősúly az Ővé volt. A verseny egésze alatt azt kellett figyelni, hogy Melinda legyen minden kör végén az utolsó kisérletet bemutató sportoló és azt teljesítse.

Kezdőfogása 142.5kg sikeres, második 145kg sikeres, harmadik kisérlete új Európa Open és Masters csúcskísérlet 150kg-on sikeres volt.

Lombosi Melinda Európa-bajnoki címet szerzett Open kategóriában is.

 

Freigl István (120kg): Közvetlenül a versenye előtt folyamatosan követte a női versenyeket, ezért fejben többször leversenyzett a nap folyamán. Kezdőfogása 195kg-on sikeres volt, ezután nem tudott érvényes gyakorlatot bemutatni sem 202.5kg-on másodikra, sem 207kg-on harmadikra.

István 11. helyen zárta az Európabajnokságot.

 

Schauer Kornél (120kg): Második versenynapjára jó hangulatban érkezett a helyszínre, sőt az elmúlt két napban sikerült némi plusz testsúlyt is felszednie.

Magas kezdés mellett döntöttünk, hiszen a cél teljesítéséhez- legjobb hatba kerülés - szükséges volt kockázatot vállalni.

Kezdőfogás 220kg-on sikeres, ezután követezett a 227.5 kg (ami két nappal ezelőtt nem sikerült), de most megoldotta a sportoló, ez a sikeres gyakorlat egyben egy új magyar csúcsot is jelentett Open és M1 kategóriákban is. Harmadik kísérletre a 230 kg nem sikerült, részben aprobb vállsérülés részben koncentrációhiány miatt.

Kornél az ötödik helyen zárta az Európabajnokságot Open kategóriában.

 

Statisztika a veresenyről:

Maters kategóriában a gyakorlatok  79%-a sikeres volt, hat érem, ebből négy aranyérem.

Nem volt kieső versenyzőnk.

Utánpótlás kategóriákban a gyakorlatok 78%-a sikeres volt, kettő aranyérem. Két magyar rekord született.

Nem volt kieső versenyzőnk.

Nyílt kategóriában a gyakorlatok 70%-a  sikeres volt. Öt érem ebből egy arany. Két Európa rekord született.

Nem volt kieső versenyzőnk.

 

Összegzés:

Sikeresnek értékelem a magyar csapat EB szereplését, különös tekintettel, hogy a női csapatversenyek két legerősebb kategóriájában is M1 és Open elnyertük az első helyet.

Köszönöm a MERSZ elnökségének és Rónaszéki András elnök Úrnak, hogy részt vehettem a Euópajnokságon szövetségi kapitányként.

 

Kromek András

Szövetségi kapitány

 

 

Frissítete: Neszveda.Tamas, 2019-08-21 08:42, megnézve: 3521
HírlevélFacebook Box
Világ és Európa bajnoki helyezettjeink.

129 Db.
108 Db.
127 Db.
Kereső felhő
This will be shown to users with no Flash or Javascript.
Látogatóink


Jelenleng 17 online
látogató van itt.
Elnökség
Elnök Főtitkár
Rónaszéki András Mizsér Péter
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Eőry Jenő Pánisz László
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Fehér Imre Szabó Ozor János
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Kromek András Schauer Kornél