Szövetségi Kapitányi értékelés 2018
Írta: BeLo, 2018-08-21 15:43

 

Fekvenyomó Európabajnokság Merignac (Franciaország) 2018. 08.09-12.

351 versenyző, 26 nemzet vett részt a megmérettetésen. Ezen a verenyen 99 kategóriában (korosztály, súlycsoport) érkezett nevezés az előzetes nevezések alapján és 19 kategóriában volt magyar résztvevő. Az előzetes elvárás tíz érem megszerzése volt.

Versenyzők értékelései:

Cserna János +120kg-os Masters 2 kategória

Első versenyzője volt a magyar csapatnak. 2018-as évben János már elért egy Világbajnoki címet fekvenyomásban, 120kg-os kategóriában. Ezen a versenyen +120kg-ban indult. 205kg-os kezdőfogással a verseny elején az élre állt. Második nyomásra 210kg-ot teljesített, ezzel bebiztosította a súlycsoportos Európa-bajnoki címet.Haramadik fogására 217,5kg-val elnyerte az abszolút bajnoki címet is Masters 2 kategóriában és beállított új magyar csúcsot RAW Masters 2 kategóriában +120kg-ban.

Salamon Erika, -57kg-os Masters 1 kategória

Erika első fogásával bebiztosította a Masters 1-es 57kg-os súlycsoport Európa-bajnoki címét. Második fogásra 97,5kg-on lehetőség nyílt az abszolút bajnoki cím megszerzésére Masters 1 kategóriában. Koncentráció hiánya miatt ez a gyakorlat sikertelen lett, lényegében a rúd el sem hagyta a sportoló mellkasát a “press” vezényszó után. Harmadik fogásra 97,5 kg-on javított és ezzel elnyerte az Európa-bajnoki cím mellé az abszolút bajnoki címet is. Erika megdöntötte a Masters 1 RAW és támasztóruhás rekordot is.

Eisensehr Evelin, -84kg-os Masters 1 kategória

2018-as év Világbajnokaként érkezett a megmérettetésre és ismételten a Finn hölggyel kellett összecsapnia a bajnoki cím megszerzéséért. Kezdő fogását módosítottuk felfelé 92,5kg-ra annak érdekében, hogy az első kör végén Evelin kerüljön az első helyre. Testsúlya nehezebb, viszont rajtszáma magasabb volt a finn versenyzőnél, ezért folymatosan arra kellett figyelni, hogy 2,5kg-val nagyobb súlyt teljesítsen minden kör végén. Második fogása 97,5kg-on sikeres volt. Harmadik fogásra 105kg-on kísérletet tett (ennek a súlynak a teljesítését tűzte ki célul felkészítője Faragó Péter), ami egyben új magyar csúcs is. Evelin három érvényes gyakorlattal fejezte be a versenyt és nyerte el az Európa-bajnoki címet. Abszolút kategórában a 3. helyet szerezte meg továbbá megdöntötte a magyar rekordot Masters 1 RAW és támasztóruhás kategóriában.

 

Deres Zsolt, -93kg-os Masters 1 kategória

Zsolt sérülésmentesen, de erőszínt szerint nem csúcsformában érkezett a verseny helyszínére. Biztonsági kezdőfogással nyitotta a versenyt, 167,5kg-on. Ezután 172,5kg-os nyomással kettő helyezést ugrott a mezőnyben. Harmadik nyomásnál 175kg-on a bírók technikai hibát véltek felfeldezni, ami miatt érvényetlen volt. Mivel ez a gyakorlat helyezésen nem múlott, így óvást nem nyújtottunk be. Zsolti a 4. helyen végzett az Európa-bajnokságon.

Schauer Kornél, -105kg-os Masters 1 kategória

 

Kis súlytöbblettel érkezett a verseny helyszínére, amit orvosolt. Jó hangulatban várta a megmérettetést. 205kg-os fogásával egyből az élre állt. Ezután egy biztonsági 210kg következett, amit sikersen teljesített. Itt már tudtuk, hogy az Európa-bajnoki cím megvan. Harmadik fogás előtt azt a döntést kellett meghoznunk, hogy 2,5kg emelésével biztosítjuk az abszolút bajnoki címet Masters 1 kategóriában, vagy 8kg-os emeléssel kíérletet tegyen az Európa-csúcs megdöntésére. A második lehetőség mellett döntöttünk, amely ezúttal nem sikerült, így Kornél a kategóriájában Európa-bajnok lett és Masters 1 kategóriában abszolút második helyezést ért el.

Szabó Lili, -72kg-os Ifjúsági kategória

70kg-os kezdőfogással bebiztosította az Európa-bajnoki címet. A 75kg-os kísérlet sem másodikra, sem harmadikra nem sikerült. Lili teljesítménye elmaradt a várakozástól, de az eredménye Európa-bajnoki cím.

Gál Kinga, -84kg-os Ifjúsági kategória

60kg-os kezdőfogással lépett be a versenybe, ezután a 65kg-os kísérlet sem második, sem harmadikra nem sikerült, így Kinga a 3. helyen zárta az Európa-bajnoságot a súlycsoportjában.

Balog Nátan, -66kg-os Ifjúsági kategória

Nagy önbizalommal érkezett a verseny helyszínére, mit sem jelez ez jobban, minthogy kezdő fogásra beállított egy új Európa-csúcsot 145,5kg-val. Ezután két alkalommal is megkísérelte továbbjavítani az Európa-csúcsot 155kg-on, de először technikai hiba miatt, másodszor testtartási hiba miatt nem tudta teljesíteni a gyakorlatot. Európa-csúccsal Európa-bajnoki címet szerzett utolsó éves ifjúsági versenyzőként és egyben abszolút bajnok is lett.

 

Bicskei László, -105kg-os Ifjúsági kategória

 

155kg-os kezdőfogásból átvette az első helyet, ezután nagyobb startszáma és kisebb testsúlya miatt arra kellett figyelni, hogy ellenfelével legalább egyforma súlyt teljesítsen. Második fogása 157,5kg volt, harmadik fogásra a 172,5kg-ot sajnos nem tudta teljesíteni. Európa-bajnoki címet szerzett és abszolút kategóriában 3. helyezést ért el.

Cserna Petra, -47kg-os Junior kategória

Petra súlycsoportjában és korosztályában egyedül indult. Biztonsági 50kg-os kezdőfogás után az egyéni csúcsát beállítva 60kg-ot teljesített második fogásra. Harmadik gyakorlata 62,5kg-on nem volt sikeres. Európa-bajnoki címmel fejezte be a versenyt.

Irimiás Erika, -63kg-os Junior kategória

Biztonsági kezdőfogással 60kg-on kezdett, ezután 65kg-os második fogással bebiztosította az 5. helyét. Harmadik fogásra egyéni csúcsra lett volna szükség, ami elegendő lehetett volna a 4. hely megszerzéséhez 72,5kg-on, ami ezúttal nem sikerült. Erika 5. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Tatár Sándor, -74kg-os Junior kategória

Kezdő gyakorlata stabil volt 125kg-val. Második körben 10kg-os emeléssel Sanyi átvette a 3. helyet. Harmadik kísérletre 140kg-on nem sikerült, így Sanyi bronzéremmel fejezte be az Európa-bajnokságot.

Ányos István, -120kg-os Junior kategória

István stabil 180kg-os kezdősúllyal kezdte meg a versenyt, ezután 190kg-on új egyéni csúcsot elérve sikeresen teljesítette a második fogást is. Harmadik fogásra a legkisebb teljesítendő súly, hogy átvegye az első helyet 192,5kg, ami nem sikerült. Így István ezüstéremmel kezdte meg nemzetközi szereplését.

Véró Alex, +120kg-os Junior kategória

Higgadtan és jó kedélyűen érkezett a megmérettetésre. A mérlegeléstől kezdve nem volt kérdéses, hogy ki lesz az Európa-bajnok ebben a csoportban. Alex kezdőfogása 200kg-on sikeres volt. Második fogása 210kg-on szintén sikeres volt! Harmadik fogása lényegében tét nélkül 215kg-on sikertelen volt. Alex Európa-bajnoki címet szerzett. Teljesítménye elmaradt a várakozástól, de az eredmény magáért beszél.

 

Nyers Mónika, -52kg-os nyílt kategória

 

Mivel a versenyt megelőzően nem volt top formában, ezért nyilvánvalóvá vált, hogy maximum 2 alkalommal képes maximális súlyközeli teljesítmény elérésére. Ezt még fokozta a versenyt megelőző nap utazási körülményeiből adódó nehézség.Kezdő súlya 87,5kg-on lényegében egy utolsó bemelegítő gyakorlat volt, mellyel bebiztosítottuk a bronzérmet. A második körben Mónika 97,5kg-os eredményével a sikeres gyakorlata pillanatában átvette a vezetést. Ezután 100kg-os egyéni csúccsal a harmadik körben ismételten átvette a nyomás pillanatában az első helyet. Itt mindkét vetélytársának teljesíteni kellett volna harmadik gyakorlatát ahhoz, hogy elvegyék Mónikától a bajnoki címet. Nekik nem sikerült. A verseny végén Nyers Mónika egyéni csúccsal Európa-bajnok lett. Így az Európa-bajnoki címvédés sikeres volt. Abszolút kategóriában a 3. helyet szerezte meg továbbá új országos rekordot ért el mind nyílt, mind Masters kategóriában.

Palágyi Zsanett, -63kg-os nyílt kategória

Kezdőfogása alapján a mezőny fölé nőtt 112.5kg-val. Ezután minden kör végén kizárólag arra kellett figyelni, hogy Zsanett a legmagasabb súlyt teljesítse az adott kör végén. Magabiztosan teljesítette második fogásra a 115kg-os és harmadik fogásra már tudatában annak, hogy Európa-bajnok – egyéni csúccsal – 117,5kg-os teljesítménnyel Európabajnoki címét megvédte. Abszolút kategóriában a második helyet szerezte meg, továbbá új országos rekordot ért el.

Kovács Eszter, -72kg-os nyílt katergória

A legkönnyeb testsúllyal mért be a súlycsoportjába, viszont jelezte, hogy az erőszintje elmarad az eddigi legjobbjától. Ezért egy stabil 100kg-os kezdőfogással nyitotta a versenyt. Ezután 102,5kg-on második fogásra bebiztosította a dobogót. Harmadik fogásra 105kg-on a biztos ezüstérmet jelentette. Eszter ezüstéremmel zárta a Fekvenyomó Európa-bajnokságot.

Szabó Ágnes, +84kg-os nyílt kategória

Bajnokhoz méltón kezdte meg a versenyt. Magabiztossága nyomasztotta az ellenfeleket. Először a 140kg-ot, majd második fogásra a 145kg-ot is könnyedén teljesítette. Ezután lehetőségünk nyílt arra, hogy világcsúcskísérletet tegyen szupernehézsúlyban, de 152kg-on nem sikerült a kísérlet. Így is magassan 15kg-val megelőzve a második helyezettet, nyerte ismét el az Európa-bajnoki címet.

 

A magyar felnőtt női csapat 4 fővel megszerezte a csapatbajnoki második helyet nyílt kategóriában.

Csüllög Béla, +120kg-os nyílt kategória

205kg-os kezdőfogással magabiztosan kezdte meg a versenyzést. Második fogásra 215kg-os gyakorlata is sikeres volt. Ezen a gyakorlaton viszont látszott, hogy nagy ugrást már nem tudunk sikeresen végrehajtani, ezért 217,5kg-on Béla kísérletet tett - lényegében tét nélkül-, amit sikeresen teljesített. Férfi nyílt szupernehézsúlyban a 6. helyet szerezte meg.

 

A 19 sportoló közül mindenkinek volt értékelhető gyakorlata, ezt rendkívül biztató eredménynek tartom.

A magyar csapat a sikeres gyakorlatok tekintetében 72%-os mutatóval büszkélkedhet. Legjobb mutatója a felnőtt mezőnynek van, akik 93%-ban sikeresen teljesítették a gyakorlataikat. A legnagyobb fejlődési potenciál az ifjúsági versenyzőknél van, itt 42%-os a sikeres gyakorlatok száma. (A masters-ek 80%-ban; a juniorok 67%-ban teljesítették sikeresen a gyakorlataikat)

 

Összeségében a 99 kategóriából 12 esetben magyar győzelem született, elértünk további két ezüst és két brozérmet, továbbá egy negyedik egy ötödik és egy hatodik helyezést.

Abszolút kategóriákban három esetben volt magyar elsőség, továbbá két esetben második és három esetben harmadik helyezés.

Egy esetben állított fel magyar sportoló új Európa-rekordot és hat esetben dőlt meg magyar csúcs.

 

A magyar bírói kart három kiváló nemzetközi bíró képviselte ezen az Európa-bajnokságon: Mayer Éva, Dittler Anna és Rónaszéki András. A teljesítményük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a a magyar csapat minden tagja a verseny egész ideje alatt elismerésben részesülhetett a jelenlévő sportolók, bírók, rendezők és sportvezetők által.

 

A magyar stáb egésze egységesen és szervezetten működött. Minden sportoló példamutató fegyelmezettséggel segítette az éppen versenyző sporttársát. Dávid Tamás sporttársunk a verseny egész ideje alatt segétkezett annak érdekében, hogy megkönnyítse a sportolók felkészítését.A verseny közben folyamatosan kaptam pozitív visszajelzéseket a magyar csapat szervezettségéről az eseményen jelenlevő szervezőktől és sportvezetőktől.

Rendkívül sikeres Európa-bajnokságot zártunk, az elvárásokat magasan túlteljesítettük. A hangulat rendkívül jó volt, a csapat igazi csapatként működött. A versenyzők otthoni előzetes felkészítésében résztvevő sporttársak kíváló munkát végeztek, a sportolók mind fizikailag mind pedig mentálisan jól reagáltak a kihívásokra kivétel nélkül. Az imént felsoroltaknak és a helyszínen segétkező sporttársaknak is köszönöm az együttműködést és a hatékony végrehajtást.

A magam nevében nagyon köszönöm a lehetőséget a Magyar Erőemelő Szövetség elnökségének és Rónaszéki András Elnök Úrnak, hogy megbízott a magyar csapat vezetésével.
Kromek András

Szövetségi kapitány

Frissítete: BeLo, 2018-08-27 13:15, megnézve: 2327
HírlevélFacebook Box
Világ és Európa bajnoki helyezettjeink.

129 Db.
108 Db.
127 Db.
Kereső felhő
This will be shown to users with no Flash or Javascript.
Látogatóink


Jelenleng 17 online
látogató van itt.
Elnökség
Elnök Főtitkár
Rónaszéki András Mizsér Péter
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Eőry Jenő Pánisz László
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Fehér Imre Szabó Ozor János
   
Elnökségi tag Elnökségi tag
Kromek András Schauer Kornél